Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
Cel studiów:
Przekazanie uczestnikom w praktyczny sposób najnowszych osiągnięć z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Podczas zajęć słuchacze zdobędą praktyczną wiedzę na temat projektowania, wdrażania i doskonalenia systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności w oparciu o aktualną wiedzę menedżerską i techniczną.
Adresaci studiów:
Studia skierowane są do osób odpowiedzialnych w firmach i instytucjach za projektowanie, wdrażanie i nadzorowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Adresaci studiów to: pełnomocnicy ds. jakości i systemu HACCP, przedsiębiorcy, pracownicy lub kierownicy działów jakości, działów produkcji, dystrybucji, sprzedaży, transportu lub przygotowywania żywności, osoby nadzorujące ww. procesy prowadzące audyty zewnętrzne i kontrole zgodności.
Atuty:
- Wszyscy słuchacze Studiów Podyplomowych z zakresu Systemy Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności w ramach programu studiów odbędą szkolenie, po którym otrzymają CERTYFIKAT AUDITORA WEWNĘTRZNEGO SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI WG NORMY ISO 22000:2005 - CERTYFIKAT ZEWNĘTRZNEJ JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ (po zdaniu egzaminu). Koszt certyfikatu został uwzględniony w opłacie czesnego.
- Możliwość uzyskania certyfikatu „Auditora wewnętrznego zintegrowanych systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem i higieną pracy oraz ochrony środowiska wg ISO 9001, OHSAS 18001 i ISO 14001) – certyfikat zewnętrznej jednostki certyfikującej - preferencyjne ceny.
- Zajęcia warsztatowe prowadzone przez praktyków i auditorów jednostki certyfikującej.
Korzyści dla studentów:
Zdobycie dostatecznej i praktycznej wiedzy na temat zarządzania bezpieczeństwem żywności, zarządzania ryzykiem i jakością procesów związanych z produkcją i dystrybucją żywności.
Uczestnicy studiów:
- zdobędą niezbędne umiejętności pozwalające na zajmowanie stanowisk odpowiedzialnych za bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów,
- zapoznają się z najnowszą praktyką gospodarczą i wiedzą naukową dotyczącą systemowego podejścia do problemu bezpieczeństwa zdrowotnego,
- poznają pracę audytora systemu HACCP, BRC i IFS,
- zapoznają się z praktyką stosowania przepisów prawa dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i opakowań,
- podczas treningu nabędą praktycznych umiejętności zarządzania ludźmi, radzenia sobie w trudnych sytuacjach, budowania relacji z pracownikami, klientami i dostawcami,
- rozbudzą w sobie umiejętności przywódcze niezbędne w praktyce projektowania i wdrażania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w firmach i instytucjach,
- zapoznają się ze skutecznymi narzędziami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, w stopniu i w zakresie gwarantującym efektywne zastosowanie tych narzędzi w praktyce.
Ramowy program studiów:
- Auditor wewnętrzny systemu zarządzania Bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000.
- Bezpieczeństwo żywności – wymagania prawne.
- Audytowanie systemów zarządzania wg ISO 19011.
- Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna.
- Ewolucja systemu HACCP w standardzie ISO 22000 – zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności i dalej w systemie FSSC 22000.
- Food Defence – obrona żywności.
- Praktyka systemu HACCP – analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli.
- Profesjonalny audytor – sztuka komunikowania się z klientem.
- Wymagania standardów sieci handlowych na przykładzie IFS i BRC dla żywności.
- Zagrożenia bezpieczeństwa żywności.
- Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy wg standardu ISO 45001. Przygotowanie do samodzielnego wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.
- Zarządzanie środowiskowe wg standardu ISO 14001 i jego dokumentowanie.
- Zarządzanie jakością i procesami w organizacji. Planowanie, przygotowanie, prowadzenia audytów wewnętrznych.
- Zarządzanie jakością wg wymagań normy ISO 9001. Dokumentowanie systemu zarządzania jakością na podstawie wymagań normy ISO 9001.
- Seminarium dyplomowe.
Forma zaliczenia:
- Test z wybranych zagadnień programowych
- Praca dyplomowa
Liczba godzin: 196
Czas trwania studiów: 2 semestry